Administratören för facebookgruppen ”Stå Upp För Sverige” dömd för brott mot BBS-Lagen

Administratören för facebookgruppen ”Stå Upp För Sverige” dömd för brott mot BBS-Lagen

Administratören Patrik Markström som under ett antal år drivit en utav Sveriges största Facebookgrupper dömdes idag till villkorlig dom och böter för att ha brutit mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Lagen som domstolen anser att han brutit mot vid 8 tillfällen är BBS-lagen 7 § lagen (1998:112).

Gruppen som från början hade namnet “Stå Upp För Peter Springare” samlade många medlemmar som var trötta på den negativa utvecklingen i Sverige. Efter en tid tog den kände polisen Peter Springare avstånd från facebookgruppen då det hade delats artiklar och kommentarer i gruppen som var öppet ”rasistiska” och då bytte gruppen namn till ”Stå Upp För Sverige”. Gruppen har haft så många som 226.000 medlemmar, och så fort ett nytt inlägg postas så blir det snabbt 100-tals delningar och kommentarer från medlemmarna.

Enligt dagens unika dom anser tingsrätten att den som är gruppadministratör blir ansvarig för om hatiskt innehåll postas; om det inte direkt modereras och tas bort. Domstolen anser att det faller under sin givna rimlighet att på sin fritid vara gruppadministratör för en grupp med 100.000-tals medlemmar och samtidigt kunna moderera alla kommentarer som postas i gruppen.

På gruppsidan har de ökända vänsterorienterade organisationerna Näthatsgranskaren och Juridikfronten suttit och samlat in bevis mot medlemmar, för att sedan polisanmäla dem för ”Hets Mot Folkgrupp”.

Dagens dom innebär att samtliga gruppadministratörer på svenska Facebook är ansvariga för samtliga inlägg och kommentarer som postas i grupp och att den som är huvudansvarig för gruppen är personligt ansvarig inför lagen. Det är för nuvarande inte känt om domen kommer att överklagas från någon utav parterna.

I domen finns stämningsansökan med de 8 kommentarerna som administratörerna ej lyckats att moderera som Juridikfronten har polisanmält. Det är första gången som någon döms för BBS-Lagen gällande ansvar för att vara administratör på en sida på en social plattform. BBS-Lagen kom för över 20 år sedan och gällde då elektroniska anslagstavlor för BBS-system (elektronisk anslagstavlor). Den ansvariga kallades för “Sysop” och var systemägaren som erbjöd tillgång till hans “BBS” (Dator, Modem, Telefonlinjer + mjukvara) och hade då ett ansvar för att användarna på systemet följde lagen.  För att kunna ringa till en BBS så behövde du en dator och ett modem kopplat till en telefonlinje, när de väl hade lyckats logga in så kunde de kommunicera med andra användare som var uppkopplade (om BBSen hade flera telefonlinjer), ladda upp / ner olika filer från systemet, samt skriva “väggmeddelanden” som andra användare såg när de loggade in på systemet (som ett kort Twitterinlägg 20-år innan det fanns).


Foto : skärmdump Youtube

Exempel på ett BBS-system, där du kunde chatta med andra uppringare samt till höger på bilden syns vilka konton som senast ringt till BBSen och vad de gjort (inlägg, laddat upp/ned filer).

BBS-lagen som kom till för över 20 år sedan var aldrig tänkt att gälla sociala medier i deras nuvarande form men används nu av etablissemanget för att tysta kritiska röster på nätet, nu när BBS-lagen kan användas för att stänga ned grupper och åtala ansvariga så är det mycket troligt att vänsterkrafter kommer att sätta detta i system. Då Juridikfronten var den organisationen som framgångsrikt i detta målet lyckades få fram en fällande dom så är det mycket troligt att de kommer att fortsätta att anmäla administratörer i andra stora grupper tillsammans med Näthatsgranskaren för att tysta yttrandefriheten.

BROTT MOT LAGEN OM ANSVAR FÖR ELEKTRONISKA
ANSLAGSTAVLOR

Patrik Markström har i egenskap av tillhandahållare/administratör av den
elektroniska anslagstavlan “Stå upp för Sverige” underlåtit att ta bort följande
meddelande, som uppenbart utgör hets mot folkgrupp:

• “Man borde skjuta dom apskallar”. Det hände mellan den 7 oktober 2017 och den 5 november 2018 i
• En bild på en man som laddar ett vapen och där det står “Det skjuts för lite!!!”.
• “Man kanske kan göra skinnvästar av dem så man kan få någon slags nytta av det”.
• En bild på Adolf Hitler när han gör en hitlerhälsning iförd en jacka försedd med ett nazistiskt hakkors.
• “DOM ÄR JU MER APOR ÄN MÄNNISKOR, MEN DÅ SKA MAN HA DOM I BURAR.”
• : “Inte nog med detta med IQ osv. De är dessutom närmare besläktade med bonobochimpanser är européer. Bonobochimpanser är mest lik människor, och skiljer sig från övriga chimpanser med att de har högre sexual drift och våldsammare, låter bekant?”.
• “Turkar, apmänniskor från mellanöstern, afrikaner och andra drägg. Varför ska de lågbegåvade djuren som ligger tusen år efter i utvecklingen blandas med vår ras. Jag förstår inte vitsen med det, eftersom det då blir det helvete som vi har idag. Djur placerar man tillsammans med djur. Samla ihop alla dessa drägg i samtliga länder och avrätta dem, det är det enda språk de förstår. Finns ingen annan lösning på det här pestproblemet. Har man skadedjur i hemmet ringer man Anticimex som utrotar dem, så enklet är det!”
• “Viruset islam…och muslimer måste utplånas helt…och regeringen bör straffas som förrädare!”.

Vidare går det att läsa i domen att huvudfokus för Facebookgruppen ”Stå Upp För Sverige” är att ”avslöja politikers flathet mot den allt mer misslyckade integrationen. Vi vill få tillbaka ett tryggt Sverige”. Facebookgruppen i fråga är ett diskussionsforum. Enligt gruppens egna regler tillåts ingen rasism. En diskussion börjar med att någon gör ett inlägg beträffande någon fråga som personen vill ha en diskussion om. Under ett inlägg är det möjligt att fästa meddelanden. En gruppmedlem kan då fästa ett meddelande vid inlägget, en s.k. kommentar. Flera kommentarer under ett visst inlägg bildar en kommentartråd. Det är även möjligt att kommentera en kommentar genom en underkommentar. Samtliga de meddelanden eller kommentarer som avses med åtalet har förekommit i Facebookgruppen under de tider som åklagaren har påstått.

I utredningen så berättar administratören Patrik Markström bland annat följande att det är vänsterorganisationen Juridikfronten som har anmält de olika kommentarerna i hans grupp:

”Det stämmer att han är administratör för den i målet aktuella Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige”. Han startade gruppen år 2017 efter att han läst ett Facebookinlägg
från en polis i Örebro där denne beskrev sin vardag på grova brott och att han riskerade att bli av med sitt jobb på grund av hets mot folkgrupp. Facebookgruppen hette från början ”Stå upp för Peter Springare” men bytte vid ett senare tillfälle namn eftersom Springare inte längre ville förknippas med gruppen, kanske på grund av att det var för hårda kommentarer. På nätet är det alltid en allvarligare ton än vad det är öga mot öga. Själv tar han inte ens åt sig av hot han får på nätet, för det är inte samma sak som i verkliga livet. I april 2017, tre månader efter starten, hade gruppen 226 000 medlemmar. Det postas över tre miljoner kommentarer i gruppen årligen. Det gäller att man som användare utnyttjar anmälningsfunktionerna. Han kan själv omöjligen sköta
tillsynen av gruppen ensam. Han upplever att det var mer jobb med gruppen i början. Det är oftast enstaka kommentarer som rensas bort. Gruppens administratörer granskar när de får in anmälan om en kommentar. Det finns möjlighet att ha koll på vissa trådar genom att markera dem så att man får aviseringar när det görs inlägg i dem. Han har inte sett inlägget med den brinnande flaggan, kan i varje fall inte på rak arm komma ihåg att han sett det. Även om han sett tråden och inlägget så har han inga möjligheter att läsa 1 500 kommentarer. Om han hade sett kommentaren om ”viruset islam” är han säker på att han skulle ha reagerat på den. Inlägget om ”Turkar löper amok i Rotterdam” har han inte heller sett.

Han tror att Robin Enander är en person som arbetar med föreningen Juridikfronten, som är vänstervriden. Han har inte haft någonting med Robin att göra bortsett från den messengerkonversation med honom som tagits upp i målet. Det är många som blir blockerade från gruppen men han kan inte säga om det stämmer att Robin är en av dem. Juridikfronten är inte våra vänner. Det finns ett hat i Sverige som är tillåtet och det är det som förekommer på vänstersajter. Dessa är helt ohotade på Facebook.”

Stötta fri och oberoende media!

Den fria journalistiken är hotad på internet. Mörka krafter gör sitt yttersta för att tysta oss kritiska röster mot etablissemanget och makten. Om du tycker om vad du läser här på Jonasmagasin så stöd oss gärna med ett bidrag. Utan er fantastiska hjälp så går det inte att överleva som frilansjournalist. Stort tack för ditt bidrag!
Swish : 0767-165063

Bank : Handelsbanken
ClearingNr : 6750
Kontonr : 484365738

Bli månadsgivare och stöd JonasMagasin

Profilbild

Jonas Persson

En reaktion på “Administratören för facebookgruppen ”Stå Upp För Sverige” dömd för brott mot BBS-Lagen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *