Blir det en Brexit?

Blir det en Brexit?

Premiärminister Boris Johnson har haft en tumultartad vecka. Han förlorade omröstningen i parlamentet om Brexit. Nu står landet med en folkomröstning som gav majoritet för en Brexit och ett parlament som säger det motsatta.

Boris Johnson har varit tydlig med att han ska genomföra en Brexit och ära folkets vilja. Efter förlusten i parlamentet begärde Johnson i onsdags nyval i mitten av oktober. En majoritet i parlamentet, i huvudsak oppositionens ledamöter, röstade nej.

Enligt brittisk lag kommer nästa val inte att hållas förrän 2022 och två tredjedelar av parlamentsledamöterna måste komma överens om regeringen ska få hålls innan dess.

Om Labour ska gå med på ett nyval kräver de att ett lagförslag först godkänns av parlamentet som syftar till att förbjuda Johnson att ta Storbritannien ur EU utan deal den 31 oktober. Flera parlamentsledamöter från Labour har uttalat att de föredrar ett val i november. Då kan Johnson ha tvingats försena Brexit och det kan försvaga hans ställning.

På måndag kommer regeringen att lämna ett andra bud.

Johnson kan å sin sida kräva en förtroendeomröstning vilket bara kräver en enkel majoritet för att gå igenom.

Det parlamentet i nuläget har beslutat – och som fortfarande måste godkännas av House of Lords – är att premiärministern måste söka förlängning hos EU fram till 31 januari 2020 om inte parlamentet har enats om något annat senast den 19:e oktober.

Johnson har gett besked att om parlamentet inte godkänner ett nyval så kommer han under inga omständigheter att skjuta upp Brexit.

Alla förseningar måste också godkännas av EU:s ledare. Varje medlemsstat kan blockera en förlängning.

Boris Johnson tog makten i Storbritannien juli. Han vill ändra villkoren i avtalet som hans föregångare Theresa May kommit överens med EU om. Det avtal som parlamentet har avvisat tre gånger.

Hans huvudsakliga invändning mot avtalet gäller gränsen mellan Nordirland och EU-medlemmen Irland.

EU insisterar på att denna så kallade backstop-bestämmelse måste vara kvar och säger att London ännu inte har kommit med någon trovärdig alternativ plan.

Backstop-bestämmelsen avser den tidigare gränsen mellan republiken Irland och Nordirland. På bilden nedan är det bara färgen på vägmarkeringarna som visar var gränsen gick. Frågan om en ny “hård gräns” på den irländska ön verkar vara den svåraste frågan att lösa.

Johnson hoppas på ett EU-toppmöte den 17 och 18 oktober där han tror att hotet om en Brexit utan deal kommer att få EU att göra kompromisser och godkänna ett avtal i sista minuten.

Alternativt tror vissa att Mays framförhandlade deal även om den fortfarande innehåller backstoppen skulle kunna presenteras för parlamentet igen.

Labours partiledare Jeremy Corbyn har sagt att om han får makten kommer han att hålla en andra folkomröstning om Brexit för att ge Storbritannien möjligheten att stanna kvar i Europeiska unionen.

Premiärminister Johnson har sagt att han befarar att underhuset har underminerat alla chanser att få fram ett bättre utträdesavtal med EU.

Under dagen har USA:s vicepresident Mike Pence besökt London för att diskutera möjliga handelsavtal efter Brexit.

Stötta fri och oberoende media!

Den fria journalistiken är hotad på internet. Mörka krafter gör sitt yttersta för att tysta oss kritiska röster mot etablissemanget och makten. Om du tycker om vad du läser här på Jonasmagasin så stöd oss gärna med ett bidrag. Utan er fantastiska hjälp så går det inte att överleva som frilansjournalist. Stort tack för ditt bidrag!
Swish : 0767-165063

Bank : Handelsbanken
ClearingNr : 6750
Kontonr : 484365738

Bli månadsgivare och stöd JonasMagasin

Profilbild

Maya Persson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *