Boris Johnson: Vi lämnar EU med eller utan deal

Boris Johnson: Vi lämnar EU med eller utan deal

Vi kommer att förhandla fram en ny deal, en bättre deal, som maximerar förutsättningarna för Brexit. Baserat på den fria marknaden och ömsesidigt beroende. Jag har fullt förtroende för att de kommer att lösa det inom 99 dagar.

Storbritanniens nya ledare Boris Johnson stod i podiet framför Downing Street framför ett väntande medieuppbåd. ”Det finns pessimister här hemma och utomlands som efter tre år av obeslutsamhet tror att det här landet kommer att hållas tillbaka av gamla argument från 2016, och att detta demokratins hemland inte är kapabla att bära ett demokratiskt mandat. Så jag står här framför er idag och säger er att den delen av det brittiska folket som tror så har fel. Domedagsprofeter kommer att få fel igen. Människor som satsar mot Storbritannien igen kommer att förlora skjortan, eftersom vi kommer att återskapa förtroendet för vår demokrati och vi kommer att uppfylla det återkommande löftet i parlamentet till folket. Vi kommer att lämna EU den 31 oktober.”

Johnson har tidigare svurit på att Storbritannien ska lämna europeiska unionen den 31 oktober eller gå under som nation, men han har också klart och tydligt betonat att en ny deal ska slutas om det är möjligt. Under tiden har EU återkommande meddelat att någon sådan ny deal inte är möjlig.

Den nya premiärministern säger optimistiskt till vännerna på Irland, i Bryssel och runt om i EU att han är övertygad om att det kan bli en deal och utan gränskontroller vid den irländska gränsen, vilket de vägrar att gå med på under alla omständigheter. Han betonar att det förstås samtidigt är viktigt att de förbereder sig för risken att Bryssel vägrar  nya förhandlingar, och att de därför blir tvingade att utträda utan uppgörelse.

Han betonar att de inte önskar denna utgång men att det är logiskt att förbereda sig för den eventualiteten. Det är av yttersta vikt att inte förlora någon tid i dessa förberedelser eftersom att de under alla omständigheter måste vara förberedda. ”Mycket snart kommer vi att ha lämnat EU:s inre marknad och även lämnat EU:s makt över oss”, säger Johnson.

Han säger att de är helt målmedvetna och att de ska dra fördel av Brexit, eftersom det är den kursen som landet nu har tagit. ”Med hjärta och starkt självförtroende ska vi nu skynda på arbetet med att göra oss redo”,säger han.

Han lämnar ett tydligt meddelande till EU att han inte tänker betala någon sk urträdesavgift på grund av Brexit i det fall det blir ett utträde utan avtal, och kommer istället att använda pengarna för att boosta ekonomin i Storbritannien till följd av Brexit. Boris säger .. ”och glöm inte, med en no-deal har vi 39 miljarder pund mer att röra oss med.”

Vem är Boris Johnson?
Boris Johnson var Storbritanniens utrikesminister åren 2016 – 2018 och han var dessförinnan Londons borgmästare åren 2008 – 2016. Ett intressant porträtt av Boris Johnson tecknas i The Atlantic där den amerikanska Frank Luntz, en vän till Johnson från universitetstiden, beskriver honom som en särskilt komplicerad politiker att komma underfund med. Boris är så svår att förstå sig på för att det egentligen inte finns någon som liknar honom på någon sida av Atlanten. Han har aldrig mött någon som är så uppenbart begåvad och ändå så fort avfärdad av kritiker för att han inte uppfyller deras förväntningar på hur en politiker ska vara. På Eton-universitetet var han känd som en nörd som specialiserade sig på grekiska, latin och klassiker. Även i vuxen ålder har han behållit intresset för dessa ämnen. Under skoltiden pendlade han mellan att vara en ambitiös elev och att söka popularitet. Det sistnämnda segrade till slut.

Stötta fri och oberoende media!

Den fria journalistiken är hotad på internet. Mörka krafter gör sitt yttersta för att tysta oss kritiska röster mot etablissemanget och makten. Om du tycker om vad du läser här på Jonasmagasin så stöd oss gärna med ett bidrag. Utan er fantastiska hjälp så går det inte att överleva som frilansjournalist. Stort tack för ditt bidrag!
Swish : 0767-165063

Bank : Handelsbanken
ClearingNr : 6750
Kontonr : 484365738

Bli månadsgivare och stöd JonasMagasin

Profilbild

Maya Persson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *