Våra pengar behöver omfördelas!

Våra pengar behöver omfördelas!

Vi har vårt sociala skyddsnät för att alla ska ha lika förutsättningar. Vi säger att vi står för jämställdhet i Sverige men jag undrar: – Hur tänker du Löfven när du höjer din lön men vi “vanliga” människor ska ha det knapert eller rent ut sagt leva i fattigdom?

Stefan Löfven och socialdemokraterna lovar både det ena och det andra. Denna gång, den första maj 2018, i samband med ett besök på ett äldreboende i Södertälje sas det att pensionärerna skulle få upp till 600 kronor extra i pension per månaden som belöning för att de har varit med och byggt upp Sverige. Nu i efterhand ser man att detta vallöfte inte genomfördes, som många andra.

Stefan Löfven delar frikostigt ut vallöften

Bild: Youtube.com

Socialdemokraterna var beredda att satsa 4 miljarder kronor i extrapengar till landets pensionärer 2018 om de efter valet fick förnyat förtroende att styra Sverige. Det är mycket pengar för statsbudgeten, men i verksamheten skulle det i princip bli plus minus noll för pensionärerna i och med de så kallade marginaleffekterna.

För det första höjs skatten för pensionärerna om deras månadspension höjs. Låt oss säga att flertalet pensionärer betalar 30 procent i skatt. Det betyder 200 kronor i skatt. Kvar finns då 400 av de 600 kronorna.

Men eftersom de flesta fattiga pensionärer också får kommunalt bostadsbidrag så kommer kommunerna att sänka bostadstillägget eftersom det är en inkomstprövad sakfråga.

I sämsta fall hade de extra 600 kronorna betytt att hela ökningen av pensionen dels skulle ätas upp av höjd skatt och dels av sänkta kommunala bostadstillägg. I slutändan skulle det inte bli någon förändring eller till och med sluta med sänkt pension. Det som pensionärerna får in på gungorna, tar kommunerna tillbaka på karusellen, för att använda ett slitstarkt uttryck.

Kommunerna skulle dock kassera in lite extrapengar i form av de sänkta bostadstillägg. Samtidigt som de skulle ta tillbaka resten av höjningen i form av den höjda skatten. Var är logiken i att höja pensionen på detta sätt? Vem som helst kan ju förstå att det inte går ihop. Tänk att det skulle krävas 80 000 namnunderskrifter till “vid din sida” för att statsministern ens skulle ta dig tid för ett möte om saken. Undrar varför han är så upptagen… Jag kan i alla fall inte se att regeringen drover igenom särskilt många punkter som resulterar i någon viktigt förändring för svenska folket.

Självklart är Stefan Löfven klart medveten om dessa sammanhang. Och är han inte det, så kan han fråga finansminister Magdalena Andersson. Därför får man se Stefan Löfvens förstamajlöfte om 600 kronor mer i pension som en form av politiskt lurendrejeri. Detta bör vi alla vara medvetna om idag.

En höjning av pensionerna med 600 kronor i månaden är alltså alldeles för lite för att det ska kunna bli en positiv effekt i pensionärernas plånböcker. Hade Löfven utlovat det dubbla beloppet, alltså 1 200 kronor i månaden, så kanske pensionärerna hade legat på plus. Men då hade vallöftet kostat 8 miljarder istället för 4 och det skulle ha blivit alldeles för dyrt.

Som ung ifrågasätter jag hur våra skattepengar fördelas då jag själv har en liten peng att röra mig med varje månad. Man kommer inte långt på drygt 1000kr. Det vet nog fattigpensionärerna bättre än många.

Jag skulle aldrig drömma om att vilja ha höjt studiemedel, CSN, men det fick vi unga för inte så länge sedan. Varför kunde inte dessa pengar läggas på exempelvis fattigpensionärerna? Alla med sunt förnuft förstår väl att det inte borde vara de unga, som ofta bor hemma och har relativt små utgifter, som ska ha mer av skattepengarna. Det handlar om prioriteringar!

Om jag, en tjej på 20 år, förrstår att det inte är hållbart hur politikerna använder våra pengar i dagsläget kan man undra vad det är för politiker vi egentligen har satt till makten.

Jag vill tipsa statsminister Stefan Löfven om att börja tänka om innan hela svenska folket förstår vilken galenskap som pågår i vårt en gång fina land.

Stötta fri och oberoende media!

Den fria journalistiken är hotad på internet. Mörka krafter gör sitt yttersta för att tysta oss kritiska röster mot etablissemanget och makten. Om du tycker om vad du läser här på Jonasmagasin så stöd oss gärna med ett bidrag. Utan er fantastiska hjälp så går det inte att överleva som frilansjournalist. Stort tack för ditt bidrag!
Swish : 0767-165063

Bank : Handelsbanken
ClearingNr : 6750
Kontonr : 484365738

Bli månadsgivare och stöd JonasMagasin

Profilbild

Brenda Walls

En reaktion på “Våra pengar behöver omfördelas!

 1. Hej Stefan Löfven ! Var det du som behöll pengarna som skulle ha gått till pensionärerna??
  Sverige börjar på att på bli en rasistisk jag tycker att du borde tänka om och det är snabbt.
  Annars får vi inbördeskrig här bara för att du har tagit hit så många utlänningar.
  Skicka tillbaka dessa med.
  Jag är inte emot utlänningar men vill ha kvar mitt Sverige.
  En sak till har du left bara på 500 kr/mån som jag kanske.
  Jag vill nu att du tänker väldigt noga hur vi ska ha i vårt Svenska samhälle/ Sverige.
  Tack för mej

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *