Pengar är ingen garanti för resultat – Hur kan vi locka fler in i polisyrket?

Pengar är ingen garanti för resultat – Hur kan vi locka fler in i polisyrket?

Polisen måste få resurser, inte bara mer pengar. Mer pengar är inte lika med en lösning. Det behövs en plan, en vision och en instruktion  om hur och vad pengarna ska användas. Att avsätta mer skattepengar är ingen garanti att tryggheten kommer öka eller att fler brott kommer lösas, speciellt inte när de kriminella ligger så långt före rättsväsendet. 

En aspekt att ta in i beräkningarna i arbetet mot en förbättrad poliskår är vad som sannolikt skulle göra polisyrket mer attraktivt. Det är inte nödvändigtvis högre lön eller fler kollegor som många politiker nu för tiden talar om. Kanske är det så enkelt som att det är strukturen det är fel på och att polisens mandat måste utökas. I dagsläget är polisen bakbundna. Kan man inte utföra sitt jobb med stöd i lagen och organisationen kommer många välja ett annat yrke. Är man inte trygg och känner sig uppbackad kommer många söka sig åt andra håll. det är naturligt och gäller alla yrkeskategorier. 

En annan spännande vinkel är hur redskap och teknik kan utvecklas. Vad skulle vara fördelaktigt att införskaffa snarast inom polisen? Ur ett ungt perspektiv skulle man förslagsvis kunna ta inspiration av filmer. Kanske verkar löjligt men tänk efter, tänk som en ny generation. Förändring och nytänkande kan vara läskigt och besvärligt men dessvärre är det viktigt. Mycket sannolikt skulle moderna teknologiska redskap vara användbara och öka säkerheten inom dagens brottsbekämpning. Visserligen börjar det implementeras mer moderna redskap redan idag som bl.a. elpistol men utvecklingen går långsamt. Vi har inte tid att fastna i långa utredningar och testperioder om vi ska kunna locka unga att välja polisyrket. Kanske skulle en snabb effektiv utveckling till och med resultera i att vi kan få behålla den kompetens som finns kvar inom vår utarmade poliskår. 

Åter till hur polisen skulle kunna moderniseras och bli mer attraktivt. Vad skulle en ny generations poliser säga om exempelvis elektromagnetiska chockpistoler som lätt kan kan ge en bil motorstopp? Tänk hur effektivt polisens arbete i biljakter skulle bli. Tid är pengar. Eller vad sägs om att ta hjälp av före detta kriminella för att överlista dagens brottslingar? Kan ses som ett kontroversiellt ämne men ibland kan det vara användbart att sätta sig in i de kriminellas situation, deras synsätt. Hur som helst är det glasklart att utvecklingen av polisen måste hålla samma tempo som brottsligheten. Det är dags för förändring!

 

Stötta fri och oberoende media!

Den fria journalistiken är hotad på internet. Mörka krafter gör sitt yttersta för att tysta oss kritiska röster mot etablissemanget och makten. Om du tycker om vad du läser här på Jonasmagasin så stöd oss gärna med ett bidrag. Utan er fantastiska hjälp så går det inte att överleva som frilansjournalist. Stort tack för ditt bidrag!
Swish : 0767-165063

Bank : Handelsbanken
ClearingNr : 6750
Kontonr : 484365738

Bli månadsgivare och stöd JonasMagasin

Profilbild

Sara Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *