Pojke född i Sverige med immundefekt riskerar utvisning – mamman riskerar återigen vardag fylld av våldtäkter och incest 

Pojke född i Sverige med immundefekt riskerar utvisning – mamman riskerar återigen vardag fylld av våldtäkter och incest 

Pojken Nuo Mo och hans mamma riskerar nu utvisning. Trots allvarlig immundefekt som kräver fortsatt vård och att psykiatrin intygar om mammans ohälsa. Hur kan man skicka en svenskfödd pojke till ett främmande land med en moder som har svår psykisk ohälsa? Enligt Amnesty och FN har vi inte rätt att utvisa om det är fara för personens liv. 

Pojken är född i Sverige med en livshotande immundefekt som gjort honom extremt sårbar för infektioner. Dessutom har denna lilla kille genomgått en benmärgstransplantation tidigt i livet med modern som donator. Nu är han i behov av regelbunden sjukvård vid Astrid Lindgrens barnsjukhus för medicinering och undersökningar. Pojken är för övrigt resultatet av våldtäkt och incest mellan mamman och hennes pappa. Med andra ord har pojken Nuo Mo haft en tuff start i livet. Men tack vare jourhemmet som familjen nu är hos har han en trygg och kärleksfull vardag som hjälper honom igenom motgångarna i och sin sjukdom och mammans psykiska ohälsa.

Mammans psykiska ohälsa är dokumenterad och visar att hon är oförmögen att varken ta hand om eller försörja sig och pojken, plus de kostsamma behandlingarna pojken är i behov av. Migrationsverket hänvisar till att behandling finns i hemlandet men mammans psykiska ohälsa kvarstår och är fortfarande ett hinder. Hennes psykiska ohälsa är grundad i traumatiska händelser i hemlandet hos sin familj där hon blivit våldtagen av sin far under större delen av sin barndom. Risken är stor att modern återigen skulle bli utsatt för våldtäkter om hon tvingas återvända. Vuxenpsykiatrin uppger att hon lider av PTSD (posttraumatiskt stressyndrom). Mamman har även en bedömd självmordsrisk som grundad i de traumatiska upplevelserna hon varit med om i hemlandet. Utvisningshotet har resulterat i självmordsförsök men jourmamman kunde lyckligtvis stoppa försöket. Mamman uppger dock att hon själv önskar stanna i Sverige med sin son.

Under de år som gått har pojken utvecklats med hjälp och stöd i jourhemmet. Den kärlek, hjälp och stöttning som jourhemmet ger Nuo Mo är avgörande för hans hälsa och fortsatta utveckling. Modern är inte förmögen att ta hand om sig själv eller sonen på egen hand då hon endast i perioder och med påtryckningar kan sköta hygien, kost och allt därtill som pojken behöver i och med sin immunsjukdom. I jourhemmet har Nuo Mo visat på känslor och är enligt vården gladare och mer positiv nu än tidigare. De behandlingar pojken varit med om sedan nyfödd har varit och är påfrestande men jourmamman menar på att han tar det bra och är stark. Mamman visar kärlek till sonen men klarar helt enkelt inte av de vardagliga rutiner som krävs att ta hand om sitt barn på egen hand. Trots detta plus flertalet intyg från läkare och psykiatrin håller Migrationsverket kvar vid utvisningen för både mamman och den svenskfödde sonen som nu är 5 år och går på förskola. Något man som medmänniska kan fråga sig själv är: Varför har Sverige blivit otryggt och orättvist sedan 2015?

 

 

Stötta fri och oberoende media!

Den fria journalistiken är hotad på internet. Mörka krafter gör sitt yttersta för att tysta oss kritiska röster mot etablissemanget och makten. Om du tycker om vad du läser här på Jonasmagasin så stöd oss gärna med ett bidrag. Utan er fantastiska hjälp så går det inte att överleva som frilansjournalist. Stort tack för ditt bidrag!
Swish : 0767-165063

Bank : Handelsbanken
ClearingNr : 6750
Kontonr : 484365738

Bli månadsgivare och stöd JonasMagasin

Profilbild

Jonas Persson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *