Salvini river antifascisternas XM24 i Bologna

Salvini river antifascisternas XM24 i Bologna

Salvini meddelar i ett twitterinlägg idag att de brottsbekämpande myndigheterna nu river Bolognas antirasistiska tillhåll XM24 i Bologna. “Mycket bra, ljudet har förändrats: ordning, laglighet och demokratiska bulldozrar”, skriver inrikesminister Matteo Salvini på Twitter. Tack vare säkerhetsdekreten har vi gjort fler insatser mot olagliga ockupationer och tuffare påföljder för dem som attackerar brottsbekämpande myndigheter, understryker han. 

XM24 i Bologna är en av de senaste organisationerna som har pressats av italienska myndigheter. Bologna har en lång historia som en vänsterorienterad stad med det äldsta universitetet i Europa från år 1088. Kommunistiska och socialistiska partier har ett historiskt inflytande över universitetet. Från andra världskriget till idag har antifascistiska grupper en stark närvaro i Bologna.

Sedan i februari har de rättsvårdande myndigheterna intensifierat kampen mot antifascisterna. Det började vid en anarkistisk ockupation i Torino, kallad L’Asilo. Myndigheterna arresterade och internerade boende i området eftersom de var misstänkta för att ha organiserat demonstrationer mot migrantutvisningar och uppsamlingsläger på ett olagligt sätt. Salvini har bett alla landets kommuner att kartlägga ockuperade platser i varenda stad. Han har förklarat att nästa steg i kampen är att avlägsna alla ockuperade platser och stoppa alla sociala centra. Han går till frontalattack mot alla antagonister, antifascistiska och anarkistiska politiska organisationer runt om i landet.

 

Idag meddelade så Salvini att XM24 rivs. Invånarna har evakuerats. Det är en särskilt viktig händelse med tanke på XM24:s historiska betydelse för den antifascistiska rörelsen. Bologna har en viktig historia inom italiensk underjordisk vänsterkultur och politisk organisation. Elever har kommit till staden från alla delar av Italien. Kultur är ett verktyg för att förändra samhället som vänsterrörelser använder sig av och i Bologna har detta skapat många olika experiment med självstyrande platser. XM24 är en sådan offentlig självstyrande plats (Spazio Pubblico Autogestito).

Salvini får beröm i kommentarsfältet för att han och regeringen skapar ett land där olaglighet inte längre tolereras. Ett land som belönar bra människor och skickar brottslingar till fängelse.

Marken ägs av kommunen och lägret hade fått evakueringsorder. Sedan gryningen har området evakuerats. Hela området är bemannat av ordningspolis. Dussintals aktivister har gripits. Några har stannat i byggnaderna och några har lyckats ta sig upp på tak med banderoller och flaggor. En bulldozer river byggnader.

Det hela började för 17 år sedan då den kommunala administrationen tillfälligt beviljade en kollektiv grupp användning av området. Under åren har diskussionerna fortsatt om hur de ska hitta alternativa lösningar. De tillfälliga tillstånden som löpt på tre år förnyades 2013. När de löpte ut och inte förnyades löpte den slutliga tidsfristen ut i slutet av juli. Aktivisterna organiserade en protestmarsch genom stadens gator. En grupp på 7-8 personer har barrikaderat sig i områdets centrum. Bulldozeren har klippt ned en del av de inre barrikaderna. Cirka 2-300 människor samlades utanför avspärrningarna. Kommunfullmäktige Umberto Bosco närvarade på platsen för att titta på operationen men lämnade platsen efter att han hade blivit orolig över demonstranterna.

Poliser i kravallutrustning försökte komma upp på taket. Aktivisterna fortsatte i ett slags “kreativt motstånd” att uppta de delar av byggnaden som ska rivas. Samtidigt stod hundratals aktivister utanför avspärrningarna och slog med krukor och lock. “Vi kommer inte att flytta härifrån,” ropade demonstranterna genom några högtalare.

Stötta fri och oberoende media!

Den fria journalistiken är hotad på internet. Mörka krafter gör sitt yttersta för att tysta oss kritiska röster mot etablissemanget och makten. Om du tycker om vad du läser här på Jonasmagasin så stöd oss gärna med ett bidrag. Utan er fantastiska hjälp så går det inte att överleva som frilansjournalist. Stort tack för ditt bidrag!
Swish : 0767-165063
PayPal : [email protected]
Bank : Handelsbanken
ClearingNr : 6750
Kontonr : 484365738

Bli månadsgivare och stöd JonasMagasin

Profilbild

Maya Persson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *