Skillnader mellan innerstad och förorter – Hur ser det ut idag ur ett ungdomligt perspektiv? 

Skillnader mellan innerstad och förorter – Hur ser det ut idag ur ett ungdomligt perspektiv? 

Alla vet vi innerst inne att det finns skillnader i samhället som vi aldrig kommer kunna ta oss ifrån.Vi är olika och mångfald är viktigt. Men som vi säger i Sverige “lagom är bäst”. 

I dagens Sverige är skillnaderna stora på flera punkter om man jämför förort med innerstad.  Några exempel är skillnaderna i inkomst och tillgången på bostäder. Men hur påverkar mångkulturen innerstaden respektive förorterna? Många skulle nog säga att den drastiska ökningen vi haft i populationsstorlek de senaste åren drabbat förorterna hårdast. Detta med all rätt då flertalet nykomlingar sätts ute i förorterna. 

Vi kommer inte kunna springa ifrån faktumet att folk i innerstan betraktar förorten på ett visst sätt, och vise versa. Men hur upplever dagens ungdomar klyftan? Av egen erfarenhet kan det skilja otroligt mycket vad man tycker och tänker om mångkulturen i innerstaden resp. förorten.

I min vänkrets går resonemanget hela vägen från vänster till höger. Olikheten gör det självklart svårt att diskutera samhällsproblem men om vi alla hade lika åsikter skulle vi inte komma vidare i tankebanorna. Jag upplever att det finns en välvilja bland flertalet unga att lösa dagens problem men att många inte är tillräckligt pålästa och källkritiska. 

I dagens samhälle krävs det att alla tar ansvar, kollar upp och argumenterar för sin sak för att göra skillnad och påverka både samhället och sina medmänniskor. Att politikerna inte önskar prata med eller förstå varandra kommer vi ingen vart. Detta påverkar förstås dagens unga negativt som ser hur det hårda debattklimatet är via olika typer av media. 

För att återkoppla till resonemanget i min vänkrets angående skillnader i samhället ser jag hur åsikterna skiljer sig mycket mellan de som bor i förorten och innerstaden. De flesta som bor på Södermalm eller liknande upplever inte mångkulturen som ett särskilt stort problem medans många av de som bor och lever i en förort är både arga och ledsna på politikerna. Klyftan mellan innerstaden och förorten är stor, och det märks inte minst bland ungdomar, det är ingen hemlighet, men när unga påverkas negativt av klyftan går samhället i fel riktning. 

Ett bevis på hur ungdomar i innerstaden resonerar och betraktar förorten är hur mina vänner resonerat när jag frågade om de ville åka hem till mig i en av Stockholms förorter. Tror ni att mina vänner från innerstaden ville åka hem till mig i orten? Självklart inte. De påstod att det var för långt. Är det inte samma avstånd för mig att åka till dem som det är för dem att åka till mig? Resonemanget höll helt enkelt inte och därför ifrågasatte jag om de hade något emot förorterna. Nej då svarade de, men därefter kom jag att tänka på den enda gång de hade åkt ut till mig i förorten. När jag mötte de såg jag deras förvåning av hur annorlunda det såg ut och fungerade där jag bodde jämfört med inne i stan. Jag kommer så väl ihåg deras ansiktsuttryck när de klev av tunnelbanan, de var i chock. 

Att skylla på avståndet är bara en bortförklaring och min teori är att det beror på deras uppväxt och liv i “den trygga innerstaden”. De är inte vana vid mångkulturen då det inte är lika utbrett som i förorten men de vågar inte heller stå för sin reaktion till vad de ser. Det Jag ser tydligt hur många unga och jämnåriga till mig kämpar med att upprätthålla “godheten”, att inte prata illa om samhället eller människor som ser ut och fungerar på ett annat sätt. Det är inte många unga som vågar ta steget och vakna upp, inse sanningen och försöka påverka samhället. Vi måste därför tillsammans hjälpa unga att våga inse att det är okej att inte tycka som föräldrarna, lärarna och andra auktoriteter. Hjälp mig i kampen om att även unga ska inse vart vi är på väg. Prata med era unga, väck intresse, ifrågasätt och lyssna på oss unga. 

 

Stötta fri och oberoende media!

Den fria journalistiken är hotad på internet. Mörka krafter gör sitt yttersta för att tysta oss kritiska röster mot etablissemanget och makten. Om du tycker om vad du läser här på Jonasmagasin så stöd oss gärna med ett bidrag. Utan er fantastiska hjälp så går det inte att överleva som frilansjournalist. Stort tack för ditt bidrag!
Swish : 0767-165063

Bank : Handelsbanken
ClearingNr : 6750
Kontonr : 484365738

Bli månadsgivare och stöd JonasMagasin

Profilbild

Sara Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *