Sölvesborg vill införa språktester för omsorgspersonal

Sölvesborg vill införa språktester för omsorgspersonal

Personal som inte har svenska som förstaspråk ska språktestas. Det menar Robert Lindén (SD), ordförande i omsorgsnämnden i Sölvesborg.

Omsorgsnämnden vill språktesta invandrare som söker jobb i verksamheten. Nämnden hänvisar till att det förekommit stora problem på grund av språkliga missförstånd.

Det öppnas allt fler äldreboenden för invandrare i Sverige. Det har visar sig att den svenska de har lärt sig faller bort till följd av demens. Därför satsas det på sådana boenden.

För svenska äldre är utvecklingen den motsatta. Det får antas att det inte anses vara lika viktigt att demenssjuka etniska svenskar blir föremål för samma omsorg. För en äldre skör människa är det dock mycket viktigt att förstå och göra sig förstådd i mötet med de som ska vårda och hjälpa den äldre. Risken för att medicinska frågor inte uppfattas på ett korrekt sätt är avgörande.

Redan i juni 2018 påtalade Kommunalarbetaren som är de kommunalanställdas egen facktidskrift att arbetsgivare anställer personer som inte kan tillräckligt bra svenska.

– Det finns inga som helst begränsningar på hur lite svenska man kan kunna, säger Elisabeth Antfolk, förtroendevald för Kommunal.

Kommunal släppte en rapport i september där ett tusental arbetsplatsombud runt om i landet larmade om att vikarier inom hemtjänsten inte kan tillräckligt bra svenska och att detta fått konsekvenser i deras arbete.

– Det är fullständigt oacceptabelt – och det går åt fel håll, sa Kommunals ordförande Tobias Baudin.

– Att kunna tala, förstå och behärska skriven svenska ordentligt är nödvändigt om man ska jobba med äldre människor, säger Lindén (SD).

Han hänvisar till att det under sommaren har uppstått flera incidenter ute i verksamheterna på grund av språkproblem och beskriver dessa som gigantiska.

Har incidenterna lett till att antalet lex Sarah-anmälningar har ökat?

– Det kan jag inte svara på. Jag tror inte det. Det är viktigt att vi kan säkra att våra anställda behärskar en fullgod svenska på alla nivåer. Vi jobbar ju med gamla och ofta sjuka människor, säger Robert Lindén.

Han hänvisar till ett testbatteri som kan användas i anställningsförfarandet och kompletteras med intervjuer och konkreta språktest utöver den krävda yrkeskompetensen.

– Vi ska jobba fram en metod för att kunna göra ett sluttest inför varje anställning, säger han.

Stötta fri och oberoende media!

Den fria journalistiken är hotad på internet. Mörka krafter gör sitt yttersta för att tysta oss kritiska röster mot etablissemanget och makten. Om du tycker om vad du läser här på Jonasmagasin så stöd oss gärna med ett bidrag. Utan er fantastiska hjälp så går det inte att överleva som frilansjournalist. Stort tack för ditt bidrag!
Swish : 0767-165063

Bank : Handelsbanken
ClearingNr : 6750
Kontonr : 484365738

Bli månadsgivare och stöd JonasMagasin

Profilbild

Maya Persson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *