Sverigedemokraternas Charlie Weimers står på kvinnornas sida mot förtryckande slöja

Sverigedemokraternas Charlie Weimers står på kvinnornas sida mot förtryckande slöja

Aldrig mer svenska politiker i slöja för mullornas skull, säger Weimers i Europaparlamentets debatt om resolution där EU fördömer Irans behandling av kvinnor som vägrar bära slöja.

Vi måste stå upp för våra västerländska traditioner i mötet med islam och frihetshatande regimer som kväver kvinnors frihet och livsglädje till den grad att en ung kvinna nyligen brände sig själv till döds utanför domstolen. Brottet som hon riskerade sex månaders fängelse för var att hon ville se sitt fotbollslag live, säger han.

Brott mot hijabtvånget straffas hårt.

Enligt FN har minst 32 personer gripits och minst 10 fängslats för att ha protesterat mot hijabtvånget sedan 2018. Iranska människorättskämpar frihetsberövades på internationella kvinnodagen tidigare i år efter att kvinnorna utan huvudduk fredligt protesterat mot Irans lagar om slöjtvång medan de delade ut blommor i Teherans tunnelbana.

Irans kvinnor kämpar

Sedan en tid tillbaka har motståndet mot hijabtvånget växt i Iran. Kvinnor tar av sig hijaben och filmar det. I Iran är sådan handling staffbar och mycket modig.

Samtidigt i Sverige

Världens första feministiska regering bär slöja under formella besök i Iran och accepterar den iranske utrikesministerns vägran att skaka hand med sin kvinnliga motpart. På svensk mark.

Europaparlamentet tar ställning

Europaparlamenter har i dagarna antagit en resolution där Weimers är medförfattare. EU fördömer i resolutionen Irans behandling av kvinnorättsförsvarare i skarpa ordalag.

Europaparlamentet fördömer i skarpast tänkbara ordalag det pågående förtrycket av kvinnor som motsätter sig kravet att bära slöja och utövar sin rätt till yttrande- och föreningsfrihet och sin rätt till fredliga sammankomster.

Parlamentet uppmanar Irans regering att respektera iranska kvinnors frihet att själva välja vilka kläder de ska bära.

Europaparlamentet framhåller att de iranska myndigheterna alltid måste se till att människorättsförsvarare, advokater och journalister kan bedriva sitt arbete utan hot, trakasserier och hinder och begär att det iranska rättsväsendet upphör med de ständiga trakasserierna.

Parlamentet uppmanar med kraft det iranska rättsväsendet att upphöra med censur på nätet och att respektera alla människors universella mänskliga rättigheter, särskilt rätten att yttra sig fritt både på och utanför nätet.
Parlamentet uppmanar med kraft det iranska rättsväsendet att upphöra med censur på nätet och att respektera alla människors universella mänskliga rättigheter, särskilt rätten att yttra sig fritt både på och utanför nätet.

Europaparlamentet hyllar och stöder de iranska försvarare av kvinnors mänskliga rättigheter som fortsätter att stå upp för de mänskliga rättigheterna trots alla svårigheter och personliga konsekvenser de drabbas av.

Resolutionen i sin helhet kan läsas här.

Stötta fri och oberoende media!

Den fria journalistiken är hotad på internet. Mörka krafter gör sitt yttersta för att tysta oss kritiska röster mot etablissemanget och makten. Om du tycker om vad du läser här på Jonasmagasin så stöd oss gärna med ett bidrag. Utan er fantastiska hjälp så går det inte att överleva som frilansjournalist. Stort tack för ditt bidrag!
Swish : 0767-165063

Bank : Handelsbanken
ClearingNr : 6750
Kontonr : 484365738

Bli månadsgivare och stöd JonasMagasin

Profilbild

Maya Persson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *